Belangrijke Info Beker Opzet 2017-2018

(Ferry Tabor, BCL)

Op de VCL-vergadering van mei j.l. is een nieuwe opzet van de senioren-bekercompetitie besproken met alle verenigingen en heeft de BCS met een stemming van 17 verenigingen voor, 3 tegen en 3 geen mening, toestemming gekregen om onderstaande nieuw opzet te gaan gebruiken voor komend seizoen. Formeel zal dit in de komende algemene ledenvergadering op 11 september a.s. worden bekrachtigd.

Om het aantal deelnemende teams te vergroten en daarmee ook de aantrekkelijkheid van het spelen van een bekerwedstrijd, worden alle reguliere competitieteams ingedeeld in de bekercompetitie. De competitie blijft een knock-out systeem en de teams spelen in de bekerklasse die overeenkomt met de reguliere competitie. Zo is er dus een Beker topklasse, Beker hoofdklasse t/m Beker 4e klassse.

De teams bestaan uit minimaal 4 spelers (van het gelijknamige reguliere competitieteam) en spelen per bekerwedstrijd dezelfde zeven partijen als voorheen in de bekercompetitie. Het merendeel van de bekerwedstrijdregels blijven van toepassing, maar invallen is alleen toegestaan vanuit een lager speelniveau (niet hoger).

Zijn er in de reguliere competitie meerdere poules dan worden de teams van de ene poule voor de eerste bekerronde zoveel mogelijk willekeurig gekoppeld aan een team van de andere poule.

Dit is in hoofdlijnen de nieuwe opzet van de bekercompetitie. Veel is in hoofdlijnen gelijk gebleven aan de oude opzet. De daadwerkelijke reglementswijzigingen m.b.t. de nieuwe  zullen op de algemene vergadering van 11 september worden voorgelegd ter goedkeuring en vanaf dat moment beschikbaar zijn op de website.

Bezwaren die kleven aan deze verplichte deelname kunnen we relativeren door te stellen dat het voor 50% van de teams slechts 1 extra wedstrijd betreft (immers knock-out), niet alle spelers hoeven deel te nemen (een minimum van 4 spelers in een bekerteam is noodzakelijk) en invallen vanuit een lager speelniveau is toegestaan om aan dat minimum aantal te komen.

Als BCS hopen we hiermee de bekercompetitie aantrekkelijker te maken. Dit jaar zullen we als proefjaar gebruiken en met alle betrokkenen evalueren of deze opzet een blijvende verbetering kan zijn.

De eerste bekerronde staat ingepland op 25 oktober, 26 oktober, 1 november en 2 november a.s. ! Kijk op de website bij “Bekercompetitie” wanneer je eigen team staat ingedeeld!

(Gezien de aanpassing van de bekeropzet, is het systeem voor het bijhouden van de uitslagen en planningen nog niet aangepast. Totdat het systeem is aangepast, zal de beker planning ook niet werken.)

3 gedachten over “Belangrijke Info Beker Opzet 2017-2018

 1. Tijdens de VCL vergadering is ook gezegd dat voor het bekertoernooi van de Topklasse teams van Badminton Nederland uitgenodigd gaan worden om een groter aantal teams te krijgen met mogelijk andere uitdagende wedstrijden.
  Deze teams zie ik niet terug in het wedstrijdschema.

 2. Is het al bekend hoe het verder gaat met het bekertoernooi na de 1e ronde. Zoals ik het nu zie is het schema:
  * Topklasse 6 teams – 3 wedstrijden
  * Hoofdklasse 10 teams – 5 wedstrijden
  * Overgangsklasse 12 teams – 6 wedstrijden
  * 1e klasse 8 teams – 4 wedstrijden
  * 2e klasse 15 teams – 7 wedstrijden; 1 team is vrijgeloot
  * 3e klasse 12 teams – 6 wedstrijden
  * 4e klasse 13 teams – 6 wedstrijden; 1 team is vrijgeloot

  Hoe zit het bv bij de topklasse: 3 wedstrijden –> gaan dan de 3 winnaars en de beste verliezer verder (dus nog maar 4 teams over)? of …
  en hoe bij de hoofdklasse: 5 wedstrijden –> gaan dan de 5 winnaars en de 3 beste verliezers verder (dus met 8 vd 10 teams naar de 2e ronde)? of ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven